Mitt stamnamn

Mitt stamnamn blev inregistrerat av FIFE den 29 april 2010.

 

Noonoocoo´s har jag tagit från de amerikanska Arapaho-indianerna. Jag uttalar det nonókos men hur det ska uttalas på riktigt har jag ingen aning om. Namnet ska betyda vit vilket jag tycker passar bra till en uppfödning av Birmor. Namnet går också att uttala, till skillnad mot väldigt många andra namn jag tittade på…

Namnet Arapaho kommer troligtvis från Pawneernas ord triapihu eller criapihu vilket betyder han som köper eller byter. Själva kallade de sig Inuna-ina som betyder folket av vårt eget slag. Arapahofolket hade ett rykte om sig att vara mycket fredliga och vänliga. De levde främst i Wyoming och Montana men även i Colorado.

Jag har alltid haft en dragning till indianer. När jag var liten låtsades jag att jag var en indianprinsessa – såklart – och att mitt namn var Månstråle. Numera är det indianernas sätt att se på livet, naturen och hur allt hänger ihop som tilltalar mig och därför ville jag gärna ha ett stamnamn som på något vis hade med detta att göra. Jag har också tänkt att mina kattungar ska få indiannamn, det blir lite mer speciellt när namnen har en “extra” betydelse.

 

Arapaho sköld  

Sköld                                          Boplats år 1868                                    Traditionell klädsel