Varför köpa raskatt?

Ja, varför? Idag finns det mängder med påhittade varianter av alla raser som t.ex. “Raggamuffins”, “Birmor utan stamtavla” och “halvbirmor” till salu. Priserna ligger lite under vad en renrasig katt med stamtavla eller registreringsbevis kostar så varför ska man betala mer för en Birma, eller annan raskatt, med stamtavla än för en utan? En raskatt är väl en raskatt oavsett, eller?

Det finns några saker som potentiella kattungeköpare bör vara medvetna om.

 • Godkända stamtavlor är registrerade och utfärdade av t.ex. kattförbundet SVERAK eller WCF. Hos andra kattförbund som t.ex. TICA och CFA får man ett registreringsbevis vid köp av kattunge och man får själv ansöka hos förbundet och betala för en stamtavla. Kom ihåg är att vem om helst kan göra en stamtavla i datorn eller kreativt med papper och penna. Beviset för att katten är en raskatt är att den är REGISTRERAD i ett kattförbund.
 • Det spelar ingen roll hur mycket raskatt föräldrarna är eller hävdas vara – en katt utan stamtavla eller registreringsbevis är och förblir en huskatt! Utan detta finns det ju inga bevis för att föräldrarna verkligen är det som de påstås vara.
 • En del kattungar påstås vara 25 % Maine Coon, 25% Ragdoll, 50% Birma osv. Detta är en varningssignal att uppfödaren inte är seriös. Om inte båda föräldrarna har stamtavla/ registreringsbevis och är av samma ras så är kattungarna huskatter. Procentblandningar anges ofta för att göra huskattungar mer lockande för köpare, och används som skäl för att ta ut ett högre pris.
 • Oseriösa uppfödare påstår ofta att deras “blandraskatter” är friskare än raskatter eftersom de “inte är sönderavlade”. Sanningen är att blandningar av olika raser kan vara en stor hälsorisk. Alla raser har sina hälsoproblem och seriösa uppfödare följer angivna hälsoprogram. Som exempel kan nämnas att Maine Coon har en förekomst av HCM (hypertrofisk kardiomyopati) och HD (höftledsdysplasi), hos Ragdoll finns också HCM samt PKD (Polycystisk njursjukdom). Hos Helig Birma förekommer problem med njurar och HCM.
 • Två långhåriga katter kan INTE få korthåriga ungar! Om en enda unge i en kull är korthårig så finns en liten, liten möjligen att det har skett en mutation. Men det är en genetisk omöjlighet att flera kattungar är korthåriga efter två långhåriga föräldrar. Det är bara ett sätt att lura köpare att betala mer för påstådda raser i en kattunge.
 • Det finns ingen ras som heter Norsk Skogskatt, men ofta kallas påstås alla långhåriga huskatter vara skogskatter. Rasen heter Norsk Skogkatt och de är alltid registrerade i ett kattförbund och har stamtavla eller registreringsbevis.
 • Det finns naturligt huskatter med vita fötter liksom kattungar med blå ögon. Oseriösa uppfödare använder ofta detta som “bevis” för att kattungen har Helig Birma och/ eller Ragdoll i sig.
 • Huskatten finns naturligt i alla hårlängder. Att en katt är långhårig innebär inte att den har raskatt i sig. Huskatten finns också i alla möjliga former av mönster och färger och även i olika mängder vitt. Det betyder inte heller att katten har någon form av raskatt i sig.

Det finns ett antal olika ursäkter för varför kattungarna inte har någon stamtavla/ registreringsbevis.

 • En del påstår att katten säljs oregistrerad för att ägaren inte är med i någon kattklubb. Det kostar ca 300:-/år att vara med i en kattklubb, vilket i sammanhanget inte är någon större utgift. Alla seriösa uppfödare är medlem i en kattklubb. Utan medlemskap kan man t.ex. inte registrera sina kattungar och få stamtavla/ registreringsbevis. Kattklubbarnas uppgift är också att se till att den enskilda uppfödaren följer de regler och förordningar som finns. En uppfödare som inte är med i en kattklubb kan mycket väl vara utesluten p.g.a. att denne inte skött sig i enlighet med reglerna.
 • Ett annat säljargument är att katterna säljs utan stamtavla/ registreringsbevis för att fler ska ha råd med en raskatt. Man vill alltså låta påskina att man gör andra en tjänst genom att erbjuda ett “lågprisalternativ” när sanningen är att man bara och enbart vill tjäna pengar.  En stamtavla eller ett registreringsbevis kostar bara ett par hundralappar och är därför inte heller någon större utgift i sammanhanget och återigen – en katt utan stamtavla/ registreringsbevis en huskatt och ingenting annat.
 • Många hävdar bestämt att kattungarna absolut är renrasiga men att de inte kan registreras på grund av att en eller båda föräldrarna är oregistrerade. Att föräldrarna inte registrerade beror ju sannolikt på att de inte är rasrena och utan stamtavla/ registreringsbevis – ja ni vet ju nu – är de huskatter.
 • En annan väldigt viktig anledning till att undvika att köpa oregistrerade kattungar är att det kan finnas genetiska och- eller ärftliga fel på någon av föräldrakatterna, fel som man inte ska avla på. Katten kan ha sålts med avelsförbud och uppfödaren löser detta genom att låta bli att registrera ungarna. Du kan få en katt med sjukdomar som dels kan förkorta dess liv och som kan komma att kräva dyrbar veterinärvård.
 • Det är självklart inte något fel med att köpa en huskatt men man ska få det man betalar för. Att köpa en katt från ett katthem är ett oerhört mycket bättre alternativ än att stödja oseriösa personer som bara vill tjäna pengar. Låt er inte luras av vältaliga s.k. “uppfödare” med oändliga bortförklaringar och ursäkter!

Jag avslutar med att konstatera att ALLA katter är underbara!